Existing House Photos:

Existing Staircase

Existing Staircase

Existing Patio

Existing Patio

Existing View of Grant's Hill

Existing View of Grant's Hill

 

Architect's Proposal:

To address the entry of the house, the architect proposed a series of sweeping, concrete steps leading up from the existing driveway toward a waterfall-style feature constructed out of natural stone sourced on-site. The path gently turns away from the water feature to guide visitors towards the existing staircase located behind a well-established garden. Lastly, the bedrooms are screened from the front entrance by the addition of a new face brick wall that provides only a glimpse of the private garden beyond before bringing visitors to the front door on the existing balcony.

The area behind the house, just outside the existing dining room, with picturesque views of Grant's Hill has been established by the Chinner family as a favoured spot by party guests. This prompted them to expand the existing patio to accommodate a large 10 seater table for al-fresco style dining and a jacuzzi with timber deck for the hot Bloemfontein summers. One challenge presented to the architect was to incorporate shading for the dining table and jacuzzi without hampering the view of the hill from within the kitchen. The existing screen wall was extended, but at an angle away from the house, creating a semi-private area for the jacuzzi and its awning, that while still feeling part of the space, was not obstructing the view from either the house or the new dining area.