Existing House Photos:

Existing Yard

Existing Yard

Existing Entrance

Existing Entrance

Existing Living Room

Existing Living Room

 

Architect's Proposal:

The existing layout of the house was very conservative, and had been altered with the insensitive addition of a study leading off of the main living room, convoluting the existing circulation and furnishing of the living room. The Minnie family wanted to be able to entertain visitors in a contemporary open-plan living arrangement that connected with the garden and pool outside.

The architect proposed a complete re-shuffling of the living, kitchen, dining, study and entrance hall spaces that would position the main living spaces underneath a new cathedral ceiling with exposed timber trusses. The link to the garden was greatly improved by the incorporation of glass stacking doors for the full width of the living area onto a new large patio with a view over the pool for entertaining guests. To avoid darkening the space behind the new patio, a large triangular gable window was created above the patio to illuminate the trusses and interior.

The addition of the double garage created the opportunity to re-imagine the main house entry into a more deliberate threshold that orientates and shelters visitors, while comfortably welcoming them into the main living space.